21.10.17

ХОРТИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ БАГАТОПРОФІЛЬНИЙ ЦЕНТР

Хортицький національний навчально-реабілітаційний багатопрофільний центр Запорізької обласної ради – унікальний за своєю структурою і діяльністю заклад. Це комплекс установ, що здатен задовольнити потреби людини з інвалідністю починаючи із раннього втручання, до повноцінного працевлаштування.

У 1961 році на острові Хортиця було відкрито  загальноосвітню школ-інтернат №8.  Заклад постійно розвивався, вдосконалював свою роботу, експериментував. Дитина з інвалідністю, її гідне місце в суспільстві, її фізичний, психологічний, особистісний розвиток були завжди у полі зору фахівців. Їх діяльність не зоставалась не поміченою. У 1986 році школі було надано статус  санаторної школи-інтернату для дітей із серцево-судинними захворювання. А з 1993 року санаторна школа-інтернат є інноваційним майданчиком всеукраїнського рівня.


У 2007 році закладу було надано статус експериментального, а  у 2010 – національного. Того ж
року заклад було переведено у нову функціональну якість – Національна Навчально-реабілітаційна Академія. 

Хортицький Національний навчально-реабілітаційний багатопрофільний центр - це єдиний в Україні навчальний заклад, який комплексно вирішує проблеми реабілітації та соціалізації дітей-інвалідів. Це перші лікувальні процедури. Вони призначаються після ретельного обстеження дитини. Рання реабілітація дітей-інвалідів віку (до 7 років) спрямовується на зменшення або подолання фізичних, психічних розладів та інтелектуальних вад, набуття побутових та соціальних навичок, розвиток здібностей, поступову повну або часткову інтеграцію в суспільство.

Широко застосовується і соціальна реабілітація дитини. Насамперед – це контакти із людиною, природою, світом. Це перші відповіді на дитячі питання, перші спільні ігри, перші відкриття. Вони формують внутрішній світ дитини. Ігри та заходи завжди цікаві. Вони збагачують дійсність дитини і сприяють її фізичній і соціальній реабілітації.

 Основна задача загальноосвітньої санаторної школи-інтернату Хортицької національної академії- це забезпечення умов для отримання вихованцями якісної освіти певного рівня (дошкільної, загальної середньої). І хоча навчання здійснюється за загальною програмою, до кожного з учнів застосовується індивідуальний підхід і підбираються корекційні методи. Робота вчителів, вихователів, реабілітологів направлена на те, щоб отримуючи якісні знання, учні набували життєвої компетентності.

Та яким би насиченим не було життя вихованців інтернату, завжди є прагнення навчатися у
звичайній школі, щодня повертися додому  Дитині це потрібно і для тих учнів, хто дійсно може вчитися у звичайній школі, персонал робить все можливе, щоб здійснити їх мрію.   

На базі Хортицького національного навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру був створений коледж в 1995 р. На сьогодні студенти здобувають якісну, практико орієнтовану освіту на бюджетній основі, випускники отримують диплом державного зразка.


Метою навчально-виховної роботи в коледжі є не лише передача певного обсягу знань, але й інтелектуальний, особистісний, творчий розвиток студентської молоді. У межах вивчення навчальних дисциплін для студентів організовуються тематичні екскурсії в музеї та театри Запоріжжя, Дніпропетровська, відвідування експозицій, культурних, історичних та екологічних об’єктів України. Студенти коледжу беруть активну участь у міських, обласних та всеукраїнських акціях, конкурсах та фестивалях, наприклад, – конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика, фестивалі «Таланти твої, Україно», молодіжній виставці-конкурсі образотворчого мистецтва «Крокуємо до майстерності», інтеграційному фестивалі життєтворчості «Шлях до успіху», дефіле колекцій одягу тощо.

Та основною заслугою і гордістю закладу є «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» Запорізької обласної ради, в якій талановита молодь з обмеженими можливостями здоров’я зможе здобувати сучасну вищу освіту на першому (бакалаврському), другому (магістерському) та третьому (освітньо-науковому) рівнях (рішення Запорізької обласної ради).

Академія має сучасний навчальний корпус, спортивний комплекс, комп’ютерні класи та мультимедійний кабінет з вільним доступом до мережі інтернет, аудіо- та відеолабораторію з фондом відеоматеріалів, фундаментальну бібліотеку, методичні кабінети, поліграфічний центр, лабораторію реабілітаційної педагогіки.


До послуг студентів: затишна їдальня, медичне відділення, стоматологічний кабінет,
комп’ютерне обстеження за методом Фоля, підтримка психологічної служби, послуги поліграфічного центру.


У лавах студентів є люди з інвалідністю, які мріють у майбутньому стати кваліфікованими спеціалістами. Всі спеціальності ліцензування Міністерством освіти і науки України. Випускники отримують диплом державного зразка.

Спеціальна освіта (Логопедія) "  (денна форма навчання). "Соціальна робота" (денна форма навчання).

Кваліфікація: соціальний педагог.

 Факультет мистецтва і дизайну - проводиться підготовка молодших фахівців із спеціальностей:

 "Дизайн графічний" Кваліфікація: художник-конструктор, дизайнер. "Дизайн одягу" Кваліфікація: художник-конструктор, дизайнер.

"Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво" Кваліфікація: художник-виконавець, викладач початкових спеціалізованих художніх учбових закладів; керівник любительського дитячого колективу.

"Перукарське мистецтво і декоративна косметика" Кваліфікація: фахівець з перукарського мистецтва і декоративної косметики.

"Ландшафтний дизайн" Кваліфікація: технік ландшафтного дизайну.
Адреса закладу: 69017, м. Запоріжжя, вул. Наукове містечко (о. Хортиця), 59
Е-mail: info@khnnra.zp.ua
Телефон / факс: (061) 286-53-04
Телефони приймальної комісії: (061) 286-53-04, (095) 65-66-081, (068) 422-39-19
Телефон МОН «Вступна кампанія 2017 року»: (044) 287-89-29


Немає коментарів:

Дописати коментар