21.09.19

X ЛЬВІВСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БІБЛІОТЕЧНИЙ ФОРУМ


Доброю традицією стало на початку осені проводити у Львові міжнародний бібліотечний форум. Цього року мені пощастило. Я брала участь у ювілейному десятому форумі.

Основним девізом заходу було гасло: «Нова бібліотека – відповідальність кожного».
Різноплановими були теми доповідей, дискусії, обговорення. Об’єднувало всіх любов до своєї справи, бажання зробити бібліотеку  сучасною, привабливою, популярною. 

Мені пощастило бути учасницею дискусійної платформи «Соціальна інклюзія та бібліотека». Це направлення бібліотечної діяльності надзвичайно близьке мені. Воно займає особливе місце у моєму житті.

Відкрила роботу секції Валентина  Пашкова - український культурно-освітній і громадський діяч, доктор історичних наук. Вона говорила про роль бібліотек у обслуговуванні безхатчинків. Часто бібліотеки стають посередником між суспільством і представниками цієї категорії людей. Працівники бібліотек створюють умови для безперешкодного доступу до інформації, діляться теплом своєї душі і у міру своїх можливостей намагаються сприяти вирішенню проблем представників цієї категорії людей.


Сучасні бібліотеки покликані бути місцем, де кожен почувається комфортно і впевнено. Особливо це стосується людей з інвалідністю. Саме цій темі були присвячені подальші виступи. Про формування інклюзивного простору в бібліотеці розповіли Тарас Гашевський, зав. відділу Івано-Франківської міської ЦБС, Світлана Кухарук, директор Нововолинської централізованої бібліотечної системи Волинської області, Наталя Горвасюк, зав. сектору Сторожинецької центральної районної бібліотеки Чернівецької області,

Мене вразила і надихнула на нові ідеї розповідь Петра Поліщука, бібліотекара, тренера-консультанта інтернет-центру «Окуляр» Рівненської ОУНБ. Саме бібліотека допомогла йому створити громадську організацію та допомагати людям із вадами зору.  Петро проводить індивідуальне або групове навчання на комп’ютері; надає безкоштовну консультацію з питань пошуку потрібної інформації в Інтернеті; допомагає  опанувати роботу в комунікаційних програмах, встановлює  устаткування і програмне забезпечення Інтернет - центру „Окуляр” для пошуку необхідної інформації в Інтернеті;

Мій виступ висвітлював сприяння інтеграції людей з інвалідністю в усі сфери суспільства як один із пріоритетів ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. Йшлося про створення безбар’єрного доступу до бібліотеки, соціальне партнерство із громадськими організаціями, проведення круглих столів і флешмобів, тематичні зустрічі для клієнтів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», проведення майстер-класів з виготовлення тактильної книги. Розповідалося про започаткування нового проекту – Центр обслуговування людей з інвалідністю «INVA-INFORM», Я ділилася своїм досвідом

Попри всі технічні недоліки наша команда все ж гідно представила свій досвід. І хоча не все вийшло так, як ми сподівались, я відчувала підтримку колег. Для мене це дуже важливо і приємно.

Немає коментарів:

Дописати коментар