29.11.19

ПРОЕКТ «ДОСТУПНІСТЬ UA»


Доступність – це важлива умова успішної взаємодії людини з інвалідністю і суспільства. Це можливість для кожного бути самодостатнім, самореалізованим, успішним. А ще – мотивація до активного життя. Доступність потрібна для будь-якої діяльності. Від звичайної прогулянки до професійної діяльності. Саме завдяки їй можна реалізувати дві важливі потреби людини – свобода і соціалізація.

Проект «доступність ua» започаткував активіст і блогер Дмитро Щебетюк. За його ініціативи було створення групу активістів, яка маніторить  місцеві установи  на безбар’єрність. Тобто наскільки можливо людям з інвалідністю самостійно потрапити до приміщення і скористатися всіма послугами установи.

Цього року команда  здійснила ініціативу «Рейтинг доступності міст України», яка проводилася за підтримки королівства Нідерландів.  Мета проекту – привернути увагу влади і громади міст до проблем, з якими все життя зіштовхуються маломобильні групи городян.  

У полі зору перевірки – завчасно складені маршрути. Це-  центр і прилеглі до нього нього

вулиці у радіусі 500 метрів. А саме- установи, до яких найчастіше звертається будь-яка людина, –  міська рада, заклади, пішохідні доріжки, зупинки, магазини, аптеки, кафе, тощо. Перевіряли кут пандусів, висоту нижніх і верхніх поручнів, наявність тактильної плитки, під’їзди до ліфтів і підйомників, облаштованість вбиральнь тощо.

 Вінниця стала шостим містом, у якому команда «доступність ua» реалізувала проект «Тостер».  Показники безбар’єрності нашого міста одні з найкращих по Україні. Міська рада, відділення Ощадбанку, музеї. Приємно здивували номери в готелях.  Тротуар хоч і не ідеальний, та по ньому цілком можна їхати

Одна із цілей проекту – привернути увагу власників і керівників закладів до проблем людей з  інвалідністю. На жаль, сучасному українському суспільству не притаманні ідеї безбар’єрності. Тож приходиться постійно наголошувати на потребі зручного середовища.  

Малодоступними у місті залишаються трамваї. Низькополих  зараз дуже мало, а до тих, що є, потрапити нелегко.

Отримані дані організатори вносили до анкети, щоб скласти рейтинг доступності міст України. Крім Вінниці перевіряли Івано-Франківськ, Херсон, Миколаїв, Кам’янець-Подільський, Суми, Черкаси, Чернігів та Полтаву

Кожне місто буде мати свою карту доступності. Для людей з інвалідністю це ще один крок для безбар’рності, адже можна заздалегідь визначити зручний маршрут


Вінниця посіла перше місце серед українських міст у рейтингу доступності.

Ось карта доступності Вінниці

.

Немає коментарів:

Дописати коментар