13.02.12

День СВЯТОГО Валентина – день справжньої Любові


 Святий Валентин жив за часів правління імператора Клавдія II, який в ім'я зміцнення військової потужності армії заборонив солдатам одружуватися. Цей єпископ, всупереч указу імператора, продовжував таємно вінчати молоді пари римських легіонерів, за що і був засуджений до страти 14 лютого 269 р. Але в Церковній історії св. Валентин був відомий перш за все як заступник епілептиків. Силі його святості і молитві приписується зцілення психічної недуги сина одного з вельмож, що було поворотною подією для жителів міста Тернії, вплинуло на їх християнський вибір і повну перемогу над язичництвом в цій частині Італії.

 Ні для кого не секрет, що кожна людина бажає кохати і бути коханою. Нам приємно, коли хтось дарує подарунки, каже слова кохання. Але як зрозуміти такого закоханого, якщо він робить все це лише для того, аби зробити бартерну угоду : «я даю тобі любов у вигляді «валентинки», тепер плати мені коханням, якого я хочу.» Часто буває так, що закохані у висловлені своїх почуттів не припиняють бути егоїстами, бажаючи отримати очікуваний «подарунок», саме очікуваний і ніяк не інший.


 На жаль, часто такі «любовні егоїсти» живуть за принципом: «давай, адже я тебе кохаю!» Тут немає ні краплі справжньої любові: жертовної, яка не шукає свого, яка готова перевернути увесь світ заради коханого чи коханої. Тут є «я» - центр всесвіту, яке бажає бути задоволене. Невже тут пасує слово «любов»? Таке «его» вміє дарувати? Від такого «его» хочеться отримувати «валентинки»? Чи не тут приховується масове і безвідповідальне «хочу» при повній відсутності «дарую»?

 Справжнє кохання уникає пихатості та голослівності. Справжнє кохання любить, не пам’ятаючи про себе. Справжнє кохання уникає порожніх обіцянок, а доводить свої почуття конкретними вчинками. У справжнього кохання є повна згода між думкою, словом і дією. Чи про таке кохання думають ті, що продають сердечка та амурчики, що влаштовують грандіозні шоу, що закликають влаштувати на цілий світ найдовший показовий поцілунок? Чи можна заробляти гроші, спекулюючи на людському прагненні любові?


Любов вела святого Валентина. Любов дала йому сили і відвагу повстати проти сили імператора і проти самої смерті. Справжня Любов сильніша за страх перед прблемами та природою. Хто може дати альтернативу ТАКІЙ Любові?

 14 лютого стоїть вибір, що святкувати: язичеське Люпрекалія – день розбещеності чи День СВЯТОГО Валентина – день справжньої Любові. І тут не важливі лозунги та обіцянки. Тут важлива згода думки, слова і дії, які будуть свідченням «за» чи «проти» того, чи ми кохаємо.

Немає коментарів:

Дописати коментар