03.12.12

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНИХ ЦЕНТРІВ В СТАНОВЛЕННІ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ»



26 листопада у приміщенні Вінницького обласного інституту післядипломної освіти  педагогічних працівників відбулася науково-практична конференція «Роль інформаційно-ресурсних центрів в становленні інклюзивної освіти» 

Сьогодні основною задачею на шляху впровадження інклюзивної освіти є формування позитивної громадської  думки. Насамперед повинно змінитися ставлення до людей з особливими потребами, зокрема до  можливості  їхнього  навчання у загальноосвітніх закладах. Потрібно поступово вводити інклюзію в усе суспільство.

Активними учасниками у процесі створення інклюзивної  моделі навчання є батьки.  Саме від їхнього позитивного налаштування у багатьох випадках залежіть успіх дитини . То ж спеціальна робота із ними повинна проводитись із самого народження дитини.  Добрі результати дають групи взаємопідтримки батьків.

В  Україні проходить масштабна кампанія на підтримку інклюзивної освіти. Асоціація «Відкриті серця» реалізує програму створення інформаційно-ресурсних центрів запровадження інклюзії у нас. Мережа підтримки такого руху з’явилась в рамках україно-канадського проекту і має назву «Школа для всіх».

Інклюзивна освіта – це співпраця багатьох організацій – органів влади, громадських організацій, батьків, керівництва шкіл тощо. Без партнерства інклюзія не почнеться. Також бажано мати тісний зв’язок з активістами з інших регіонів та з-за кордону.


Інклюзивна освіта – це кожна конкретна дитина. Загальних вказівок та практик не існує. Важливо створити умови для всебічного розвитку учня. Та головне – допомогти йому знайти своє місце у колективі, відчувати себе невід’ємною частинкою класу.

Немає коментарів:

Дописати коментар