08.12.12

ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА : РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ



Традиційно, напередодні дня інвалідів у стінах вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва проводяться круглі столи. Цього року темою обговорення стала інклюзивна освіта, її реалії та перспективи.

Відкрила круглий стіл модератор заходу, заступник голови ради організації «Відкриті серця» Наталя  Головко. Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця»,  реалізуючи спільно зі своїми партнерами в 2012 році  програму «Створення Інформаційно - ресурсних центрів запровадження інклюзії в освіті Вінницької області» за фінансової підтримки управління з питань внутрішньої політики  та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації,  направила  свій ресурс  на вирішення існуючих проблем по забезпеченню рівного доступу до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами, зниження соціальної напруги серед родин, які опікуються дітьми з особливими освітніми потребами та налагодження партнерських стосунків з управліннями освіти та навчальними закладами.



В рамках виконання програми уже були проведені інформаційно –навчальні семінари «Інклюзивна освіта – шлях до рівних можливостей», практично-навчальна конференція «Роль інформаційно - ресурсних центрів в створенні інклюзивної моделі освіти», флеш-моби, прямі ефіри, розповсюджена спеціальна література, продовжується партнерська співпраця з Вінницьким районним відділом освіти  по забезпеченню роботи  «Інклюзивного - ресурсного центру».


Учасників круглого столу привітала заступник директора обласної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва Галина Слотюк. Вона зазначила, що сучасні бібліотеки беруть активну участь у впровадженні інклюзії в суспільство. Насамперед  - це інформаційні акції.  А ще створення комфортних умов для всіх користувачів. На протязі кількох років відбувається активна співпраця бібліотеки з Вінницьким обласним  центром соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з фізичними обмеженнями “Обрій”. Вихованці центру  відвідують бібліотеку, де на них чекають пізнавальні зустрічі, цікаві розповіді, літературно-музичні композиції.


 Бібліотекар 1 категорії ВОУНБ ім.  К.А. Тімірязєва Марія Карягіна  провела коментований перегляд літератури під назвою «Інклюзивна освіта, як чинник гуманізму в суспільстві». До уваги учасників круглого столу були представлені інформаційні джерела із фондів бібліотеки.

Виступ старшого вихователя Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. ак. Ющенко Раїси Обертинської  був присвячений системі раннього втручання. Вона наголосили на важливості реабілітації дитини з перших років життя. Рання корекція недоліків розвитку стає все більш актуальною проблемою спеціальної педагогіки. Це – комплексна допомога фахівця щодо подолання або зменшення функціональних недоліків дитини. Як приклад успішної реабілітації увазі учасників круглого столу був запропонований фільм,  де показаний досвід запровадження хлопчика з синдромом дауна до  загальноосвітньої школи.

Про досвід соціального партнерства  між центром реабілітації «Обрій» і професійно – технічним училищем розповіла працівник Винницького вищого професійного училища сфери послуг. Було наголошено,  що інклюзія в навчальних закладах починається із волонтерства. Студенти діляться із вихованцями центру своїми вміннями. Навчають і самі отримують неабиякий урок. Бо впертості і наполегливості в їхніх учнів варто повчитися.


Особливості організації навчального процесу студентів із вадами слуху представила у своїй допго інституту відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» Світлана Ілініч. По кількості навчання студентів з інвалідністю цей заклад є провідним у державі. Робота проводиться як з окремплін. Налагоджені взаємовідносини між всіма студентами університету. 

Досвід вінницької обласної громадської організації молоді  з особливими потребами «Гармонія» презентувала у своєму виступі Раїса Панасюк. Вона розповіла історію свого власного навчання, поділилася досягненнями членів організації,   розповіла про існуючі проблеми і шляхи їх вирішення.

В рамках проведення  круглого столу відбулася презентація буклету «Інклюзивна освіта в інформаційному просторі», який розробила бібліотекар 1 категорії Олена Введенська.

Немає коментарів:

Дописати коментар