31.01.15

ІСТОРІЯ ТАНЦІВ НА ВІЗКАХ


В усі часи танок був засобом вираження емоцій. Він підіймає настрій, зменшує негативні відчуття. Людині, яка дійсно прагне танцювати, ніщо не може стати на заваді, навіть інвалідний візок.

 Перші танці на візку було виконано у Великій Британії наприкінці 60-років минулого сторіччя. Звідти і розпочалася їх історія.  Європа зацікавилась незвичним на той час дійством і стала активно сприяти його розвитку. Згодом ним зацікавились Америка і Азія.
Танцями на візках займаються в різних формах:

  • ·         Це і одиночний танок (SINGLE DANCE) - коли танцює одна людина, що сидить у візку;-
  • ·         Дуетний танок (DUO DANCE) - танцюють два партнери у візку;
  • ·         Комбінований танок (COMBI DANCE) - коли людина у візку в парі з партнером не
    інвалідом;
  • ·         Танок в ансамблі (GROUP DANCE) - кілька партнерів у візках або спільно з партнерами не на візках.

Всі види користуються популярністю у всьому світі.  Були визнані як офіційний вид спорту на параолімпійських іграх.   ). Розвиток, досягнення і проблеми вивчає міжнародний комітет спортивних танців  на візках. Його очолює Гертруда Кромбхольц (Німеччина). Основними напрямками його роботи є:
  • ·         Спонукати всі організації інвалідів включати танці на візку у свою програму;
  • ·         Вивчати і вдосконалювати майстерність танцюристів через майстер-класи, тренінги, а також обмін досвідом;
  • ·         Пропагувати і підтримувати спортивні танці на візках через показові виступи, публікації і різноманітні виступи;
  • ·         Готувати і просувати інструкторів, тренерів, суддів  міжнародного рівня.

В Україні танці на візках розвиваються під егідою Національного параолімпійського комітету та Інваспорту — Українського центру з фізичної культури та спорту інвалідів.

      Програма змагань танцюристів на візках така сама, як і у звичайних «бальників» — 5 європейських танців (повільний вальс, танго, віденський вальс, повільний фокстрот та квікстеп) та 5 латиноамериканських (самба, ча-ча-ча, румба, пасадобль, джайв). Залежно від ступеня інвалідності, пари виступають у двох класах — першому та другому.

   Як професіонали, так і любителі використовують звичайні інвалідні візки, але дещо видозмінені (колеса їх трохи вигнуті на зовнішній бік) і підлаштовані під фізичні особливості конкретного танцюриста. Інвалідний візок іноземного виробництва коштує близько 5 000 євро. Для українців це надто дороге задоволення, тому свої приголомшливі па вони виробляють на вітчизняних колесах.

У Вінниці першим танцівником на візку є Анатолій Яцуба. Він кілька років розучував з партнеркою Танею ритмічний аргентинський танець «Пасадобль».

Приклад Анатолія прагнуть наслідувати десятки інших вінничан на візках. Він дав старт.


Немає коментарів:

Дописати коментар