06.01.15

ЛЮДИНА З ІНВАЛІДНІСТЮ В ЛІТЕРАТУРІ

Людина з інвалідністю відрізняється від інших, а отже притягує до себе увагу. Ця проблема має належне місце і в літературі. Тут відображені і сумні аспекти життя і перемоги. У Університеті «Україна» проаналізували художні твори, пов’язані із людьми з особливими потребами.

Образи людина з інвалідністю відображалися ще в народних казках і легендах.   Серед казок яскраво вирізняється румунська народна казка «Цугуля, син діда і баби», де розповідається про наймолодшого сина убогих селян, у котрого зла заздрісна відьма «украла сухожилля», внаслідок чого хлопчина не ходить. Серед казок яскраво вирізняється румунська народна казка «Цугуля, син діда і баби», де розповідається про наймолодшого сина убогих селян, у котрого зла заздрісна відьма «украла сухожилля», внаслідок чого хлопчина не ходить.
Фентезі – жанр сучасної літератури, де казковий антураж поєднується з цілком реальними проблемами. Інвалідність – одна з них. Серед книг російської письменниці Марії Семенової нашу увагу привернув роман «Там, де ліс не росте». Юнак не може ходити і пересувається на візку, схожому на сучасний інвалідний.   Серед книг російської письменниці Марії Семенової нашу увагу привернув роман «Там, де ліс не росте». Герой книги «Там, де ліс не росте», як і Вовкодав, належить до народу «веннів». Юнак не може ходити і пересувається на візку, схожому на сучасний інвалідний.


А ось ще один оригінальний художній твір у жанрі фентезі – «Дика енергія. Лана» українських авторів С. і М. Дяченків. Головна героїня – повністю здорова, проте увагу привертає другорядний персонаж, який, не маючи слуху, гарно грає на барабані. Й успішно допомагає головній героїні, разом із іншими товаришами.

Ще одна представниця сучасної української літератури у жанрі фентезі – володарка ІІІ премії літературного конкурсу «Коронація слова – 2010» в номінації «Романи» Дара Корній – теж не оминула осіб з інвалідністю у своїй творчості. Так, найкраща подруга головної героїні роману «Гонихмарник» має великі проблеми із зором, а батько головної героїні іншого роману – «Зірка для тебе» – пересувається на інвалідному візку. Але в обох випадках у кінцевому рахунку життя цих людей стає успішним – дівчина отримує «чарівний» засіб позбутися сліпоти, а старенького батька виліковують. Родзинкою творів авторки є те, що багато її персонажів мають прототипів із реального життя.

Твори інших жанрів, що розповідають про людей з інвалідністю, не завжди відрізняються казковістю сюжетів та фіналів. Здебільшого, це реалістичні оповіді про перемоги і поразки як людей з інвалідністю, так і їхніх родин. Це і Герасім, герой твору «Му-му» Тургенєва, і Джоді Піколт «Крихка душа».

Багато з літературних творів, де так чи інакше задіяні люди з інвалідністю, є дуже тяжкими за сюжетом і не завжди мають казковий фінал.

І дехто може запитати: «А навіщо читати такі тяжкі книги, коли можна провести вечір-другий у компанії легенького детективу чи любовного роману?..»


А для того, що книга – це не лише розвага. Вона відповідає на питання, дає поради, дарує психологічну підтримку.

Немає коментарів:

Дописати коментар