05.11.15

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

Довгий час люди не мали можливості і засобів боротися з цукровим діабетом. Цей діагноз  не залишав пацієнтові ніякої надії не тільки на одужання, але й на життя: без інсуліну - цього гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не може, і був приречений на згасання. Але сталося відкриття, що врятувало життя мільйонам людей. У січні 1922р. молодий канадський вчений Фредерік Бантінг зробив ін'єкцію інсуліну 14-річному хлопчику Леонарду Томпсону, що страждав на дуже важку форму цукрового діабету.
Після декількох ін'єкцій інсуліну хворому стало помітно легше, а через півроку він повернувся до нормального життя. Звістка про першу клінічну апробацію інсуліну Ф.Бантінгом і його колегою Ч.Бестом стала міжнародною сенсацією.

Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. Надалі права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і врешті 1922р. новий препарат з'явився на ринку ліків. Відкриття Фредеріка Бантінга і Чарльза Беста врятувало мільйони людських життів, і, хоча цукровий діабет і донині невиліковний, завдяки інсуліну люди отримали можливість тримати цю хворобу під контролем.

У 2007р. Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН. 14 Листопада було вибрано з тим, щоб увічнити заслуги Ф.Бантінга, народженого 14 листопада 1891р. Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення обізнаності про діабет - не тільки про кількість хворих на цукровий діабет, а й про те, як можна запобігти розвитку цієї хвороби у багатьох випадках. Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається по всьому світі членами двохсот асоціацій Міжнародної Діабетичної Федерації більш ніж в 160-ти країнах, його відзначають всі держави - члени ООН.

 Генеральна Асамблея ООН 20 грудня 2006 р визначаючи загрозу, яку становить для людства епідемія цукрового діабету, прийняла резолюцію 61/225, у якій зокрема сказано: «Діабет - це хронічне потенційне  захворювання, яке робить людину інвалідом. Лікування вимагає великих витрат. Діабет викликає важкі ускладнення, що створює велику загрозу для сімей, держав і всього світу, і серйозно ускладнює досягнення погоджених на міжнародному рівні цілей розвитку, включаючи цілі розвитку, сформульовані в Декларації тисячоліття ».

Відповідно до цієї резолюції, Всесвітній день боротьби з діабетом був визнаний днем ​​ООН з новим логотипом. Синій круг символізує єдність і здоров'я. У різних культурах коло - символ життя і здоров'я. Синій колір зображує кольори прапора ООН і уособлює небо, під яким об'єднуються всі люди світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар