09.11.15

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР ЗІ СТВОРЕННЯ ПЕРШОЇ УКРАЇНСЬКОЇ DAISY-БІБЛІОТЕКИ

5-листопада у читальній залі Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва відбувся науково-практичний семінар, в рамках проекту зі створення Першої української DAISY-бібліотеки для користувачів з глибокими ураженнями органів зору.  Захід проводили організатори проекту -  фахівці Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», що займаються впровадженням в Україні іноватики у сфері освіти і культури.

Команду доповідачів  представила  Оксана Потимко, канд. Іст. наук, виконавчий директор Львівського обласного осередку всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ», керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». Вона представила своїх колег –аматорів заходу.


Учасники мали можливість ознайомитись з літературою формату DAISY. Ця система являє собою стаціонарний або портативний плеєр, який містить вже озвучені тексти. За допомогою клавіш на панелі плеєра можна швидко «перегортати» сторінки книжки. Вона може вміщати кілька книг одночасно, через що перетворюється на міні-бібліотеку. Також є можливість робити закладки чи підкреслювати потрібну частину тексту.

Фахівці Центру - технік Петро Хімко, вчитель Виликомобінської ЗОСШ Галина Лищинська та інженер Марта Сидоряк - ознайомили з можливостями спеціальних технічних засобів, представили унікальні напрацювання інклюзивної освіти та розкрили деякі секрети виготовлення мультиплікаційних і художніх фільмів для особливих глядачів.

Наприкінці зустрічі до обласної бібліотеки було передано спеціальне програмне забезпечення для обслуговування користувачів з вадами зору.


Немає коментарів:

Дописати коментар