20.11.15

СТІВЕН ХОКІНГ

Батьки Стівена Хокінга, рятуючись від бомбардувань німецькою авіацією, вимушені були переїхати з Лондона до Оксфорда, де 8 січня 1942 року і народився хлопчик. Батько-Френк Хокінг, працівник медичного центру в Хемпстеді, мати - Ізабела Хокінг, працювала там же секретарем. Захоплення батьків наукою передалось молодому Стівену. У 1962 році він закінчив Оксфордський університет.

На початку 1960-х років у нього виявляються ознаки бокового аміот-рофічного склерозу, які призвели до паралічу.


Лікарі тоді вважали, що жити йому лишилось два з половиною роки. Попри це захворювання у 1985 році Стівен Хокінг тяжко захворів на запалення легень.  Після серії операцій, йому видалили  трахею , і він втратив можливість розмовляти. Друзі подарували йому синтезатор мовлення, котрий встановили на його кріслі-візку.  Все тіло відмовлялися підкорюватись, деяку рухливість зберіг вказівний  палець правої руки.  Рухомість залишилось у мімічному м’язі щоки. Навпроти нього і закріпили датчик.  З його допомогою вчений керує комп’ютером, який дозволяє йому спілкуватися з  оточуючими.

Незважаючи на важку хворобу Стівен Хокінг у 1974 році став членом Лондонської королівської спільноти, а в 1979 – професором  Кембриджського університету (цю посаду він обіймав до 2000 року).  Хвороба не завадила йому у  1973 році відвідати СРСР. Перебуваючи в Москві, дискутував з проблеми чорних дір із радянськими вченими

У 1965 році Стівен одружився з Джейн Уайлд, з якою познайомився на вечірці. Дівчина народила ученому двох синів, а потім дочку. 

Особисте життя Стівена Хокінга з дружиною не склалося, і в 1991 році подружжя розвелося.

Вже в 1995-му Хокінг одружився із своєю доглядальницею Элан Мэнсон, яка довгий час доглядала за ученим. Після 11-річного браку Хокінг також розвівся з дружиною

Немає коментарів:

Дописати коментар