27.02.19

ІНКЛЮЗИВНИЙ ЦЕНТР «VINSMART»,




 Кожна дитина має право на щасливе дитинство, спілкування, розкриття свого потенціалу. У більшості випадків це просто – ігри –двір – школа – розваги. Та коли йдеться про дитину з інвалідністю – повстає багато складнощів і невирішних питань.

У таких ситуаціях важливо мати особливе місце, куди хочеться приходити. Де зрозуміють, вислухають, дадуть мудру пораду. Місце, де відчуваєш себе частиною чогось спільного, важливого.


Вінницькі підлітки з інвалідністю отримали можливість розвиватися, відвідувати гуртки, вивчати англійську і польську мови разом зі своїми однолітками. У Вінниці відкрився  і працює інклюзивний Центр «VinSmart», який знаходиться на вулиці Стельмаха, 25.

Приміщення під створення інклюзивного Центру в цьому році було капітально відремонтовано. Тут утеплили фасад, замінили вікна, облаштували ґанок з пандусом, перекрили дах, встановили індивідуальне електричне опалення.

Під час роботи гуртків чи засідань клубів підлітки звикають працювати в команді. Вони більш відкриті до нового, вади товаришів їм майже не помітні. Корекція педагогів не помітна, але команда вихователів і психологів створюють сприятливі умови для дружніх стосунків і розвитку підлітків. 

Приміщення клубу облаштовано з урахуванням можливостей учасників  з інвалідністю. Є кімната для занять гуртковою роботою, а також велика зала для проведення занять та тренінгів,  кімната для роботи з психологом із релакс-зоною,  кухня та два санвузли. На рецепції батьки можуть очікувати своїх дітей.

На базі цього Центру реалізується спільний проект з ГО Вінницький обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» . На реалізацію проекту «Чужих дітей не буває», який став переможцем програми «Бюджету громадських ініціатив», було виділено 800 тис. грн з міського бюджету. Для родин, де виховуються діти з особливими освітніми потребами, проведено низку тренінгів. А також придбано обладнання для занять та реабілітації дітей з порушеннями розумового розвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар