04.05.11

Говорить комп’ютер


Вже не мало сказано про нові можливості, що увійшли в життя людей з особливими потребами із появою ПК. Використовуючи новітні технології я, маючи важку форму ДЦП, змогла закінчити університет і зараз працюю у Вінницькій обласній бібліотеці. Приймаю участь у створенні електронного каталогу у програмі ІРБІС. 

Зараз, коли бібліотека стає центром інформації, у роботу працівників входять публічні виступи (семінари, дні інформації тощо). Нажаль вади мовлення не сприяють моїй участі у подібних заходах. Та за своєю вдачею я людина активна. І вирішила спробувати застосувати комп’ютерні програми, із допомогою яких текст перетворюється на мову Після ознайомлення із програмними продуктами, які змогла скачати з Інтернету, я обрала програму «Говорилка». Сама по-собі ця програма може відтворювати мову із набраного тексту, але з великим акцентом. Та з допомогою синтезатору мови Digalo текст звучить краще. До речи, на сьогоднішній день Digalo – один із кращих російськомовних синтезаторів. 

Застосовуючи ці програми, а також презентації PowerPoint я провела семінар. Звичайно, «комп’ютерну» мову не зрівняти із звичайною, людською. Поки, що звучить вона дуже не звично, та на даний момент для мене це засіб вести активну професійну діяльність. Сподіваюсь, подібні інформаційні технології будуть розвиватись і вдосконалюватися.

Пропоную розглянути існуючі програми і їх можливості. 

JAWS - скринридер. Озвучується з допомогою синтезатора зі старої програми «Говорить Миша». Можуть використовуватися й інші синтезатори.

Virgo - скринридер. Використовується не тільки з синтезаторами мови, але й з брайлівським рядком.

Диктор - пакет програм, що включає текстовий редактор, а також можливість користуватися перекладачем з англійської мови, і, головне, програмою Fine Reader, яка розпізнає друкований текст. Програма "Екранний диктор" читає вголос текст, який відображається на екрані, а також описує робочий стіл і відкриті вікна. Крім того, вона може читати текст під час його введення, а також інформувати про події, які відбуваються на екрані (такі як поява діалогових вікон).

Балаболка (Balabolka) — безкоштовна програма для читання текстових файлів вголос. Для відтворювання звуків людського голосу можуть використовуватися будь-які мовні синтезатори, встановлені на комп’ютері.

ICE Book Reader Professional — потужна, безкоштовна програма для читання текстів (читалка). Серед достоїнств ICE Book Reader — безліч підтримуваних форматів тексту, просунута система управління колекцією книг, можливість переведення тексту в аудіо і відео файли.

Окремо слід сказати про зручність читання книг в програмі ICE Book Reader. Залежно від типу екрану, можливостей системи або особистих переваг користувача є можливість вибору між плавним (суперплавним, хвилевим) скролінгом та режимом автоматичного або ручного перегортання сторінок. Читалка ICE Book Reader автоматично визначає і встановлює швидкість перегортання.

Cool Reader — програма для комфортного читання електронних книг, що буде незамінною для тих, кому доводиться читати великий обсяг тексту з екрана. Крім того Cool Reader може читати книги вголос, форматувати і конвертувати тексти.

Серед інших переваг читалки Cool Reader — переформатування тексту під будь-який розмір шрифту, згладжування екранних шрифтів, палітра вікна програми, текстурований фон.
UkrVox — програма для перетворення тексту в голос. За її допомоги можна озвучувати українські (а також англійські та російські) тексти, голосом синтезованим за допомогою комп’ютера. За основу українського голосу взято голос знаменитого диктора українського радіо Ігоря Мурашко.
Серед інших україномовних читалок UkrVox вирізняється сильною лінгвістичною базою, десятками тисяч попередньо встановлених базових слів, підтримкою словотворення та морфологічним аналізом текстів.

ToM Reader Russian - програма для комфортного читання електронних текстів і книг на комп'ютері (читалка), а також для озвучування текстів з використанням мовного синтезу.
Завдяки зручному, подібному до розкритої книги інтерфейсу (є палітурка, сторінки, закладка...), знижується втома очей, а функція читання текстів голосом дозволяє перекласти на плечі комп'ютера і цю непосильну роботу.

Govorilka (Говорілка) — програма, що здійснює голосове озвучення тексту, набраного в будь-яких Windows-програмах. Govorilka може прочитати вголос будь-який текст, який ви їй дасте на будь-якій мові, будь-яким встановленим голосом. Для роботи програми необхідно, щоб в операційній системі був встановлений менеджер голосових функцій та мовні модулі (двигунці) для найбільш потрібних мов.

Govorilka володіє можливістю коректування вимов: для цих цілей для кожного голосового двигунця створюється спеціальний словник вимов, який може поповнюватися в ході роботи з програмою. У словнику можна задавати вимову не тільки окремих слів, але також абревіатур і скорочень, та навіть словосполучен

Немає коментарів:

Дописати коментар