07.05.11

Голосове управління комп’ютером

Всі вже звикли до управління комп’ютером через клавіатуру і мишку. Люди, які через хворобу не спроможні користуватися такими приладами, намагаються знайти гідний вихід з цієї ситуації. У більшості випадків вони використовують гумову пов’язку, до якої прикріплюється на чолі олівець. Це дає змогу впоратись із клавіатурою. 

Та наука не стоїть на місці. На допомогу вже поспішають інформаційні технології нового покоління. На інтернет-форумах все більше ведеться розмов про голосове управління комп’ютером. Вже зараз можна знайти декілька програм,завдяки яким користування комп’ютером стає зручнішим і доступнішим.



Програмний комплекс "Горинич" - перша російськомовна система автоматичного розпізнавання мови. Програма для диктування і голосового управління комп'ютером російською мовою. 

Можливості програми:

Введення тексту з допомогою голосу російською та англійською мовами; голосове управління периферійним обладнанням; голосове управління окремими функціями системи Microsoft Windows;

голосове управління функціями текстових редакторів і прикладних програм дозволяє оформляти документи, дипломні роботи (включаючи формули) для школярів, абітурієнтів, студентів.

При цьому система "Горинич" здійснює автоматичний контроль правопису: у текстах, які введені з її допомогою, виправляє орфографічні помилки.. Під час роботи Ви як і раніше можете користуватися клавіатурою і мишкою. Чим частіше Ви диктуєте, тим більше система "звикає" до Вашого голосу.

Typle 2.0 - програма, що дозволяє голосом керувати деякими командами комп'ютера. З її допомогою можна запустити будь-яку програму, документ або сторінку в інтернеті, використовуючи тільки ваш власний голос. Це дозволяє використовувати Typle 2.0 людям, що говорять різними мовами, вживаючи "свої" голосові команди для запуску тієї чи іншої функції.
Користуватися програмою Typle просто, тим більше що інтерфейс серед декількох локалізацій має і російську. 

Спочатку звичайно ж потрібно підключити мікрофон:. Рекомендується використовувати хороший мікрофон - з малим рівнем шумів і широкими частотними характеристиками. Потім, після запуску Typle, потрібно записати команду, вибрати программу, до якої ця команда відноситься, і назвати її. Все це дуже докладно описано в головному вікні

Вчені каліфорнійського університету розробили програму Vocal Joystick, З її допомогою голосове управління комп’ютером стає набагато простішим. І хоча інтерфейс програми повністю англійський, окремі команди (а їх не мало) завдаються не з допомогою слів, а окремих звуків. 

Vocal Joystick розпізнає до 100 звуків в секунду і миттєво відображає результати на екрані монітора. Вимовою різних голосних звуків можна задавати напрямок переміщення курсору в одному з восьми напрямків. Користувачі можуть безперешкодно переходити від одного до іншого голосного звуку, а гучністю голосу регулювати швидкість руху курсору.. Звуками "ДО" і "Ч" можна імітувати натискання та звільнення кнопки миші

Різні версії Vocal Joystick призначені для серфінгу в інтернеті і відеоігор.. Існує також версія для управління працездатною рукою, ця технологія може бути використана для контролю електронного управління в інвалідному візку.

1 коментар:

  1. блін, крутяк)))))))я оце йшов додому і чьось думка виникла - телефоном можна голосом керувати, а компом? оце відразу в гугл і - опа! - ваш блог))))дякую за інфу)))))

    ВідповістиВидалити