18.03.11

ПРАЦЮЄМО ДЛА ВАС

Вже більше ніж сто років у центрі Вінниці працює обласна універсальна наукова бібліотека імені Валентина Отамановського. Це провідний сучасний просвітницький, культурний, інформаційний, науково-дослідний центр, депозитарій краєзнавчої літератури, потужне книгосховище, яке налічує майже 1 мільйон примірників документів всіх типів і видів на різних носіях інформації майже 50 мовами світу

Із перших днів свого заснування основним критерієм бібліотеки було і залишається надання оперативної інформаційної допомоги всім своїм користувачам. І це не тільки видача книжок. Прагнемо бути корисними щодо всіх форм діяльності наших користувачів.

Окремі групи користувачів особливо потребують нашої уваги. Зокрема це люди із різними обмеженнями життєдіяльності.

Завітавши до нас один раз, людина стає нашим постійним клієнтом і другом. І це не випадково. Адже ми відкриті для кожної людини і кожної її потреби. Працюючи із читачем, прагнемо надати йому всебічну інформаційну допомогу. Для цього використовуємо весь наш потенціал, як книжки і періодичні видання, так і технічні засоби. Але прагнемо, щоб читач користувався бібліотекою самостійно. За допомогою новітніх засобів інформації процес самоосвіти стає доступним і цікавим.
Бібліотека – це також місце спілкування. Тут руйнуються межі між верствами населення. У читальних залах всі читачі рівні. Якщо і існує незначний розподіл, то його критеріями є толерантність користувача, його вміння орієнтуватися у літературних напрямках, обізнаність у класичній і сучасній літературі.  

Для того, щоб підвищити рівень своїх знань, нашими послугами користуються багато видатних людей. Сучасна розстановка місць для читачів сприяє їх спілкуванню. Із сусідом можна поділитися враженням від прочитаної книжки, довідатись про нові, цікаві твори, розширити свій світоглляд. Таке спілкування дає можливість висловити свої думки, обмінятись досвідом, приємно провести час.

Відділ попереднього замовлення дозволяє брати книжки додому. Термін користування – 2 тижні. При потребі час зберігання книжки вдома можна продовжити по телефону. 

Вже традицією стало для нас проведення інформаційно-пізнавальних зустрічей для людей із особливими потребами. Основними нашими слухачами є вихованці Вінницького обласного  центру соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з фізичними обмеженнями "Обрій". Разом із педагогами вони систематично відвідують бібліотеку. На них чекають пізнавальні зустрічі, цікаві розповіді, літературно-музичні композиції. Але ми прагнемо бачити представників і інших громадських організацій. Це може бути місце зустрічі  представників різних громадських організацій  і нагодою для встановлення між ними дружніх стосунків

Буваючи за кордоном, на міжнародних бібліотечних форумах, знайомлячись з публікаціями, які вміщуються на сторінках наших професійних видань, в Інтернеті, ми вивчаємо досвід своїх колег і намагаємося  впроваджувати його у практику своєї діяльності.

За попередніми замовленнями добірки книг видаються додому з будь-якого підрозділу через відділ попереднього замовлення безкоштовно. Ми почали працювати по пільговому обслуговуванню не тільки безпосередньо людей з інвалідністю, а й їх родин. Тобто члени родини можуть прийти як волонтери, замовити літературу і отримати її для людини з інвалідністю.

Але все ж ми прагнемо, щоб люди з інвалідністю самі приходили в бібліотеку, бо це важливий момент в їхньому житті, який сприяє їх адаптації у суспільство, дає змогу спілкуватися між собою, і звичайно з іншими людьми. Тому, прагнучи поліпшити умови фізичного доступу до нашої бібліотеки, при вході  зроблено пандус за всіма нормативами для вільного заїзду візочників. Крім того, бібліотекою подано пропозицію на обласну раду, щоб дали дозвіл і кошти на будівництво з внутрішнього двору ліфтової шахти, завдяки чому безперешкодно можна було б підніматися на верхні поверхи бібліотеки людям з обмеженням життєдіяльності. 

1 коментар:

  1. Олено Юріївно! Я хочу запитати Вас не по темі цієї статті.В фільмі Бібліотека (Бібліотека для Вас) Ви використали дуже приємну мелодію. Не могли б Ви підказати ,хто композитор і де Ви її скачали? Дякую.

    ВідповістиВидалити